Roef van een stalen binnenvaartschip

Open Monumentendag kent vele aspecten. In Hoorn, waar wij (Hillebrand en Karin) wonen, kunnen wij jaarlijks diverse oude panden bezoeken. Door de jaren heen hebben we (wat overdreven) half oud Hoorn zo wel van binnen kunnen bekijken. Hoorn is een waterstad dus een boot bezoeken hoort vaak ook tot de mogelijkheden.
In 2009 bezochten we het stalen binnenvaartschip "Rehoboth", een Hasselter aak uit 1905, van Waalko Brouwer. De roef van dit stalen schip verkeert nog vrijwel volledig in originele staat. Op de foto's is goed te zien wat dat voor consequenties heeft, zoals afgebladderde verf op de oude kastdeurtjes.
De afmetingen van de aak komen min of meer overeen met die van de "Admiraals". Waarschijnlijk zal de roef, vermoeden wij, sterk lijken op de roef zoals die vroeger aanwezig was op de boten van schipper Wester.

"Tijdens een reis die meerdere dagen in beslag neemt verblijven de schippers in een klein roefje waarin gekookt en geslapen wordt."

roef stalen binnenvaartschip
De roef gezien direct vanuit de deuropening. Er is onverwacht toch flink veel kastruimte, achter elk deurtje zitten planken.
Het gladde oppervlak direct onder de deurtjes is niet de vloer maar de zitbank, zie ook de foto met de gele kast..
roef stalen binnenvaartschip
Zittend op de bank voor de kastenwand, zicht op de kachel en de met deuren afsluitbare slaapkooi/bedstee. Het voeteneinde loopt door achter de schouw.
roef stalen binnenvaartschip
De versieringen geven het roefje iets huiselijks. De kachel verwarmde niet alleen de roef maar ook de slaapkooi. Op de kachel werd gekookt.
roef stalen binnenvaartschip
Door de ingang van de roef een kijkje naar het tot woonruimte verbouwde laadruim. De trap voert naar het dek.
roef stalen binnenvaartschip
Weer een kijkje de roef in, direct vanuit de ingang, de gele kast lijkt met zijn pootjes op de vloer te staan en lijkt op een losse meidenkast.
Toch vormt de kast een vast onderdeel van de kastenwand.
roef stalen binnenvaartschip
De eigenaar zelf, Waalko Brouwer. Het plaatje geeft een goede indruk van de ruimte in de roef, Waalko is niet echt groot maar stoot al bijna zijn hoofd.
Fotografie: © 2009 H.J. Peerdeman