Anekdotes

De vijfling

Ben Wester, januari 2010

Verteller is Dirk Commandeur, de broer van Vok Commandeur.
Vok Commandeur was getrouwd met Riet Wester. Anno 2010 is Dirk 87 jaar en een wandelend archief als het gaat over families uit Obdam. Hij wist een mooi verhaal over Moeder Marijtje te vertellen:

Jaap Commandeur, broer van Dirk en Vok, had een kruidenierswinkel in Obdam en was aan het rondvragen: bestellingen opnemen bij de vaste klanten. Zijn vrouw was toen zwanger. "jij gaat een vijfling krijgen" deelt Marijtje hem mede terwijl hij binnenstapt "Ja ik weet dat soort dingen". Jaap, ook niet op z'n mondje gevallen, zegt "Als dat zo is krijgt u de rest van uw leven alle boodschappen gratis, met een vijfling ben ik wel binnen".
Het liep tegen 5 december en moeder Marijtje ging aan de slag, in een met textiel beklede doos werden vijf poppen gelegd met babysnoetjes. In de rijm, die er natuurlijk bijhoorde, feliciteerde ze Jaap en echtgenote met de vijfling. Ze wist zeker dat ze er erg gelukkig mee zouden zijn en dat er in de wijk iemand nog véél gelukkiger zou worden. De doos werd mooi verpakt en in het duister voor de deur geplaatst. Groot was natuurlijk de verrassing maar de Commandeurtjes lieten het er niet bij zitten, snel werden de poppenkleedjes "bevuild" (dit deden ze door er met sigarenrook doorheen te blazen) en met een rijm erbij werd moeder Marijtje hartelijk bedankt maar dat ze zelf maar aan de vuile was moest.

 

Bloemzaadjes

Verteller is Joop Wester.

Moeder Wester kreeg eens van overbuurman Dorus Groot een hoeveelheid zaadjes aangeboden. Iets aardigs voor in haar tuin zo vertelde hij, er zouden mooie sierbloemen uit groeien.
Dorus dacht een goeie grap uit te kunnen halen, hij had Marijtje kuit gegeven, geen bloemzaadjes.
Moeder Marijtje had hem echter door en een paar weken later vroeg moeder Wester de buurman om eens te komen kijken hoe mooi de bloemen opgekomen waren.
Buurman Dorus werd verrast met een tuintje met fier opstaande vissenkoppen in de grond.

 

Kap en dek

Verteller is Joop Wester

Toen moeder Marijtje een bezoek bracht aan haar broer Jan van Schagen in Londen baarde ze veel opzien. Ze had zich voor deze speciale aangelegenheid gekleed volgens de West-Friese gewoonte 'met kap en dek', dat wil zeggen met een speciale kanten muts en de daarbij behorende sieraden, zoals een oorijzer en sierspelden. Dat was alles bij elkaar een kostbaar geheel.
Om veilig over straat te kunnen lopen bood de Londense politie haar persoonlijke bescherming aan.

 

Tweeling

Verteller is Wim Wester

Marijtje was de moeder van een tweeling, Joop en Riet, geboren in 1923. Sommige Obdammers geloofden daarom dat ze kwalen kon genezen, zoals wratten. Dat deed ze als volgt. Ze liet de 'patiënt' een aantal knopen in een touwtje leggen, net zoveel als hij of zij wratten had. Dit touwtje werd onder een veel belopen drempel gelegd. Zodra de knopen weggesleten waren, waren ook de wratten weg.

Marijtje van Schagen
Marijtje van Schagen, foto ca. 1903
Marijtje moet hier rond de 24 jaar oud zijn geweest
Marijtje van Schagen
Marijtje van Schagen, voor een raam van de oude stolpboerderij aan de Obdammerdijk.
Marijtje is hier ongeveer 28 jaar oud.
Joop en Riet Wester
De tweeling Joop en Riet Wester op driejarige leeftijd